Schoorsteenveger
Schoorsteenveger
Wetering Dienstverlening in
Putten
[Terug naar plaats Putten]
Wetering Dienstverlening
Drosteweg 39/A
3881PE Putten

tel: 06-53555917

Extra informatie

Op zoek naar een schoorsteenveger?   
Welkom bij Van de Wetering Schoorsteenveger uit Putten. Het is natuurlijk hartstikke gezellig om in de koude maanden gezellig met de familie of vrienden rond de houtkachel te zitten. Maar door het stoken van de kachel komt er aanslag(creosoot) in uw schoorsteen. Dit is erg brandbaar. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig uw schoorsteen veegt. Elk jaar zijn er nog schoorsteenbranden doordat schoorstenen niet regelmatig geveegd worden. Deze hoge en specialistische klus kunt het beste uitbesteden aan een schoorsteenveger.  
 
Voor gaskachels is het belangrijk dat de afvoer kanalen regelmatig gereinigt worden. Hier kunnen vernauwingen en verstoppingen in voor komen. Hierdoor kan onvolledige verbranding ontstaan en daardoor ontstaat koolstofmono-oxide. Dit is een heel gevaarlijk gas dat je niet ruikt maar wel dodelijk is.  
 
Omdat u natuurlijk voor kwaliteit gaat, zoekt u een getrainde professional die snel en netjes werkt. Laat u door deze website overtuigen dat wij dat zijn en neem vervolgens via mail of telefoon contact met ons op. We maken dan direct een afspraak voor het schoonmaken of inspecteren van uw schoorsteen. 
 
Schoorsteenvegen 
 
Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wanden van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden celsius (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit.  
 
De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag: smoort u uw kachel teveel, stookt u nat hout of hout dat veel hars bevat (dennenhout) dan komen er meer afvalstoffen/roet vrij en hierdoor komt er meer aanslag in uw kanaal. Daardoor kan de schoorsteen verstopt raken. Er is dan weinig of geen trek. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk. Over wat regelmatig is, is veel onduidelijk. 40 procent van de schoorstenen wordt zelfs nooit geveegd, met alle risico’s van dien. Geadviseerd wordt om bij intensief gebruik van de kachel, dus als hoofdverwarming, hem 2 keer per jaar te vegen. Als de kachel wordt gebruikt als sfeerverwarming dan volstaat 1 keer per jaar.  
 
Bij apparaten die op gas gestookt worden zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel van belang dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Het is verstandig om jaarlijks, bijvoorbeeld tijdens het onderhoud, ook even naar het rookkanaal te laten kijken. Het is immers niet ondenkbaar dat er in het kanaal een verstopping ontstaat, bijvoorbeeld door een vogelnestje. Bij oudere types rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om één keer per jaar te laten vegen.